3 Март

3 Март

Почти половин милион българи и чужденц тръгват на екскурзия или почивка в страната за Националния празник - 3 март. Поне 100 хилядиот тях ще посетят паметници и музеи, свързани с Деня на Освобождението или исторически забележителности. Това съобщи за „Монитор“ директорът на Института по анализи и оценки в туризма (ИАОТ) доц. Румен Драганов.

За екскурзии за 3 март в страната се очаква да пристигнат около 120 хил. чужденци. 

Около 290 000 ще използват Националния празник 3 март за екскурзия или почивка. 

„Най-посещаваните дестинации за екскурзии за 3 март са местата, свързани с Руско-турската освободителна война“. 

Най-емблематичната дестинация за екскурзии на 3-и март е храм-паметникът „Шипка“, който събира десетки хиляди туристи, които искат да изкажат своята почит към саможертвата на освободителите на България. Почти всяка година обаче огромният туристопоток става причина за блокирането на туристи на върха, което пък е идеална възможност за хотелиери и собственици на къщи за гости да подпомогнат бизнеса си, предлагайки примамливи пакетни оферти.

Мадарският конник и крепостта Царевец пък са само част от забележителностите в страната, които са предпочетени по празниците пред туристическите атракции в чужбина.

Хълмът Царевец и църквата „Свети 40 мъченици“ се намират на едва 50 км от мястото на шипченската епопея в столицата на Втората българска държава - Велико Търново, която изобилства от исторически забележителности. Пакетните оферти за района предлагат богата екскурзионна програма, в която освен Велико Търново влизат Арбанаси и Дряновският манастир. Автобусният транспорт от София, две нощувки със закуски в хотел в Арбанаси и екскурзовод струват 145 лв. на човек, като за вечерята се доплащат 10 лв.

С 21 лв. по-евтини са пакетите само за Арбанаси, включващи 2 нощувки със закуски и вечери, една от които - празнична.

За гостите и жителите на града спектакълът „Звук и светлина“ ще бъде излъчен безплатно на 3 март.

Крепостта на Априлското въстание - Панагюрище пък предлага алтернативни начини за честване на празника. Онлайн оферта на турагенция гласи, че срещу 165 лв. на човек получаваме 3 нощувки с домашни закуска и вечеря в къща за гости в града. По време на екскурзията гостите ще бъдат запознати с тънкостите при приготвянето на тутманик с шарена сол, който после ще хапнат заедно. Интересни туристически забележителности в района са старият град и музеите, чийто вход обаче не влиза в цената. Посещението на 5 музея струва едва 7 лв.Избрани сайтове

 • Олимпия- транспортна фирма лидер в превоза на течни химически вещества и опасни „Олимпия“ ЕООД е една от водещите лицензирани транспортни фирми в България. Основана през 1998 г с над 20 години опит компанията се развива и става лидер в превоза на течни химически вещества и опасни товари (ADR).

 • БК ТРАНС ООД - Транспорт и превоз на пътници София - Елин Пелин БК Транс - Транспорт и превоз на пътници София - Елин Пелин, Григорево, Столник, Елешница, Чурек. Редовна автобусна линия София - Елин Пелин София. Транспорт и автобуси под наем за превоз на работници.

 • Триплекс - дограма, PVC и алуминиева дограма, щори, комарници, гаражни врати. PVC и алуминиева дограма, пластмасова дограма, щори, комарници, гаражни врати, външни ролетни щори, корнизи, дъски. Фирмата извършва проектиране, монтаж и ремонт на дограми.

 • Ново по темата

 • Енвиролайт България - генератори за производство на анолити и католити ХОТЕЛИ, БАСЕЙНИ

 • SEO оптимизация на сайт - ръководство, цена Съвети за начинаещият уеб SEO копирайтър

 • Поликарбонатни плоскости от ПоликарбонатБГ Промоция на поликарбонат 4мм

 • Актуално

 • Системи за дезинфекция, предназначени за употреба в сферата на биопроизводството БИОПРОИЗВОДСТВО

 • Системи за дезинфекция на хотели и басейни ХОТЕЛИ, БАСЕЙНИ

 • Системи за дезинфекция, предназначени за употреба в животновъдния сектор ЖИВОТНОВЪДСТВО

 • За стаж и възраст. Ето минималната пенсия За стаж и възраст. Ето минималната пенсияstandartnews.com

 • Високата смъртност на пчелите може да повиши цената на меда Високата смъртност на пчелите може да повиши цената на медаbriag.bg

 • Европейските банки ще могат отново да изплащат дивиденти от септември Европейските банки ще могат отново да изплащат дивиденти от септемвриprofit.bg